Backlink nedir?, Backlink bir web sayfasına başka bir web sayfasından yapılan bir bağlantıdır. Backlink, arama motorlarının web sayfalarının ne kadar güvenilir ve değerli olduğunu değerlendirmesinde kullanılır.
Arama motorları, bir web sayfasına yapılan backlink sayısını ve kalitesini kullanarak web sayfasının arama sonuçlarında daha yüksek bir sıraya yerleşmesini sağlar. Bu nedenle, backlink elde etmek, web sayfasının arama sonuçlarında daha yüksek bir sıraya yerleşmesini sağlamak için tercih edilir.
Google ve diğer büyük arama motorları, geri bağlantıları belirli bir sayfa için “oy” olarak kabul eder. Yüksek sayıda geri bağlantıya sahip sayfalar, arama motorunda yüksek sıralamalara sahip olma eğilimdedir.
Backlink Neden Önemlidir?
Backlink, temel olarak nitelendirildiğinde diğer sitelerden alınan geri bağlantıdır. Diğer sitelerden alınan geri bağlantılar Google değerlendirmesinde “oy” niteliği taşır.
Bu “oylara” ne kadar çok sahip olursanız, siteniz arama motorlarında daha üst sırada yer alacaktır.
Backlink, Google’ın orjinal “PageRank (1998)” algoritmasının temelini oluşturmuştur. Google o tarihlerden bu yana yüzlerce güncelleme yaptı fakat backlink önemli bir sıralama sinyali olmaya devam etmektedir.
Ayrıca Google, backlinklerin en önemli üç arama motoru sıralama arasında olduğunu doğruladı.
1. Güvenilirliğinizi, Otoritenizi ve Sıralamalarınızı Arttırır.
Bir çok kaliteli ve otoritelerinden gelen backlinkleri içeriyorsa, arama motorları bu siteyi daha güvenilir ve önemli olarak değerlendirir. Aynı şekilde, bir web sitesi, çok sayıda spam veya kalitesiz backlinklere sahipse, arama motorları bu siteyi daha az güvenilir ve önemsiz olarak değerlendirir.
Kaliteli kaynaklardan alınan geri bağlantılar Google sıralamalarınıza ciddi katkı sağlar. Sıralama kriterleri arasında en önemli 3 kriter arasındadır.
Domain Authority değerlerinizde artış olabilir. Google sitenizi daha güvenilir ve yetkin olarak algılar. Bu değer artışları sitenizde bulunan diğer tüm içeriklerinizin sıralamasına da katkı sağlar.
2. Yeni Dizine Eklenen ve Sıralama Alan Kelimeler Artar
Hedeflenen bir kelimeniz ile bir sıralama aldığınızda, ilgili sayfanıza geri bağlantı aldığınızda sıralamasının yükselmesi ile birlikte, yeni kelimelerinizde sıralamaya girer.
Hemen örnek verelim.
Backlink inşası zayıf ve kaliteli bir site hayal edin. Her iki site farklı dünya da aynı içeriği yayınladığını düşünelim.
Backlink altyapısı zayıf alan adı ilgili içeriği ile sıralamalarda İlk 100’e 10 arama sorgusu girdiyse, güçlü sitemiz ile yayınlanan içerikte İlk 100’e 30 arama sorgusu sokabilir.
Aynı zamanda içeriklerinizin dizine eklenme süreci hızlanır, ve etkileşim süreciniz gelişir.
Durum böyle olunca, backlink inşası kuvvetli olan site ile yayınlanan içeriklerden potansiyel olarak daha fazla trafik sahibi olabilirsiniz.
3. Trafiğinizi Arttır
Kaliteli ve yüksek trafiğe sahip geri bağlantılar web adresinizi trafiğini yükseltir. Bir süre önce linkler sadece gezinti amaçlı vardı fakat şuan da Site 1 ’i Site2 ’ye götürmek ve köprü görevini üstlenmektedir. Köprü bağları sizlere arama motoru dışında da trafik imkanı sağlar.
Hadi bu geri bağlantıları nasıl kontrol edebileceğimizi inceleyelim.
Hangi Backlinkler Değerlidir?
Geri bağlantı kaliteleri eşit değildir. Arama motoru sıralamanızı iyileştirmek istiyorsanız kaliteli geri bağlantılara odaklanmalısınız.
Tek bir adet kaliteli geri bağlantı, 1.000 adet düşük kaliteli geri bağlantıdan daha değerli olabilir.
Yüksek kaliteli bağlantıların ortak özelliklerinden gelin hep birlikte göz atalım.
1. Özellik: Alan Adı Derecesi Yüksek, Güvenilir Web Siteleri
Milliyet.com.tr üzerinden gelen bir backlink almayı mı, herhangi bir web siteden gelen geri bağlantıyı tercih edersin?
Bir geri bağlantının kalite olmasını etkileyen en büyük faktör “Domain Authoirty” olarak bilinen “Alan Adı” otoritesidir.
Evet Google’da aynı şekilde düşünüyor.
Bir site ne kadar yetki ve otorite sahibiyse, web sitenize oluşturduğu geri bağlantı yoluyla o kadar yetki aktarabilir.
Sadece “Domain Authoirty” değerinin semrush ve benzeri araçlar üzerinde yüksek olması ilgili alan adının yeteri kadar otorite sahibi olduğunu göstermez. Bu gibi değerler manipülasyon çalışmaları ile sabote edilebilmektedir. Bu nedenle, bir alan adının yetkinlik derecesini incelerken ilk 100 içerisinde bulunan kelimeler analiz edilmelidir. Ayrıca sitenin sahip olduğu trafik değerlerine de göz atılmalıdır.
Bu tarz linklere sahip olmak zor mu? Evet, kesinlikle.
Peki değer mi? KESİNLİKLE!
2. Özellik: Anahtar Kelimenin Doğru Bağlantı Metnine Dahil Edilmesi (Anchor Text)
Bağlantı metni: İçerik içerisinde paylaşılan bağlantının görünen metin kısmıdır.
İçerik üzerinden bağlantı alınırken, anahtar kelimenizi içeren bir bağlantı metnine sahip olmak oldukça faydalıdır.
2020 Nisan tarihinde anahtar kelime ile oluşturulan zengin bağlantı metinlerinin sıralama faktöründe daha fazla etki gösterdiği onaylanmıştır.
Şimdi, dikkat etmeniz gereken bir konu hakkında bilgi vermek istiyorum.
Bağlantı metninde anahtar kelimenizi fazla kullanmaktan kaçınmalısınız. Google algoritmasında “ Google Penguen” adında bir filtreleme oluşturuldu.
Google Penguen, siyah şapka olarak adlandırılan blackhat çalışmalar kullanan web sitelerini filtreler. Özellikle bağlantı metinleriyle tam eşleşen geri bağlantılara ve geri bağlantı alan sitelere odaklanır.
3. Özellik: Backlink Alınan Sitenin ve Sayfa Konusunun Siteniz İle İlgili Olması
Bir site tarafından geri bağlantı verildiğinde; Google değerlendirme yaparken link veren ve alan tarafların birbiriyle ilişkili olmasını ister.
Bu konu hakkında hemen bir örneklendirme yapalım.
Bir otel işletmesine sahipsiniz ve harika bir indirim ile alakalı bir makale yayınladığınızı hayal edin.
Gezi rehberi blogu, seyahat acentesi, rezervasyon sitesi üzerinden alacağınız geri bağlantılar bir bebek bakımı,oyun blogu veya ilaç sitesi üzerinden alacağınız geri bağlantıdan çok daha fazla etkili olacaktır.
4. Özellik: Bağlantının “Dofollow” Olması
Google, “nofollow” etiketine sahip bağlantıları değersiz bağlantı olarak nitelendirir.
Diğer bir şekilde söylemek gerekirse “nofollow” bağlantıların Google sıralamalarınıza etkisi oldukça azdır. Nofollow bağlantılar genelde şu kaynaklardan gelir;
- Basın yayınları,
- Forum ve blog yorumları
- Ücretli edinilmiş sponsored reklamlar
Bu tür bağlantıların SEO çalışmalarına katkısı oldukça azdır. Bu nedenle nofollow olması pekte önemli değildir.
Bu nedenle geri bağlantılarınızın dofollow olması önemli bir ayrıntıdır.
(Dofollow ve nofollow bağlantı hakkında makalemizin devamında bilgi veriyoruz.)
5. Özellik: Bağlantı Yönlendiren Alan Adında Çeşitlilik
Site1.com adresi üzerinden bir bağlantı aldığınızı varsayalım. Çok güzel.
Peki, Site1.com üzerinden yine tekrardan bir bağlantı aldığınızı varsayalım. Tekrar ve tekrar bu tür bağlantı almaya devam ettiniz.
İki, üç, dört ve devamı.. Aldığınız bu geri bağlantılar ilk bağlantı kadar güçlü müdür sizce?
Ne yazık ki, cevabımız hayır.
Aynı web sitesi üzerinden 10.000 geri bağlantı almaktansa; 100 farklı alan adından 100 bağlantı almak genellikle sıralamanız için çok daha avantajlıdır.

Yukarıda ki görselden rastgele bir site üzerinden 968 nofollow bağlantı alınmışken, google.com üzerinden sadece 2 bağlantı alınmıştır.
Peki hangisi daha değerli? Cevabı duyar gibiyim.. Evet doğru cevap. Yetkin ve güvenilir bir alan adı google.com üzerinden alınan geri bağlantı daha değerlidir.
Uzun vadeli deneyimlerimizde, yönlendiren alan adında çeşitliliğin çok daha avantajlı olduğunu gözlemledik. Çeşitli vaka analizi ve araştırmacı arkadaşlarımız da bu konu hakkında bizimle aynı görüşte.
Ne tür bağlantıların faydalı olduğunu hakkında bilgi sahibi olduğunuza göre birlikte backlink türlerini inceleyelim.
Alan Adının (Web Sitenizin) Backlinkleri Nasıl Kontrol Edilir?
Backlinkleri kontrol etmek için çeşitli araçlar kullanabilirsiniz. Örneğin Semrush, Ahrefs, Majestic gibi ücretli araçlarla birlikte Google Search Console gibi ücretsiz araçları da tercih edebilirsiniz.
Web sitenizin gelişiminde kazanılan geri kazanılan kadar, bu geri bağlantıların takibi de oldukça önemlidir.
Faydalı olabilecek kadar bir o kadar da zararlı geri bağlantı olabilir. Bağlantılarınızı takip ederek web sitenizin yetkinliğine ve otoritesine zarar verebilecek konular hakkında önlem alabilirsiniz.
Hadi birlikte geri bağlantılarımızı nasıl kontrol edebileceğimize göz atalım.
Search Console ile Backlink Analizi
Search Console, Google tarafından site yöneticilerinin istatistiklerini takip edebilmesi adına sunduğu webmaster aracıdır.
Ayrıca, web sitenizin arama sonuçlarında nasıl göründüğünüzü, arama trafiği analizini, web sitenizin yapısını, yapılandırılmış veri, web sitenizde oluşan teknik hatalar, hatalı sayfalarınız ve benzeri bir çok konuda size yardımcı olacak harika bir araçtır.
Bu webmaster aracından veri analizi yapabilmek için, web siteniz ile search console bağlantısını kurmanız gerekir.
https://search.google.com/ adresine gmail adresiniz ile bağlantınızda sol üst kısımda bulunan Mülk Ekle butonunu kullanarak web siteniz ile entegrasyonunu yapabilirsiniz.
“Alan adı” doğrulaması ile işlem yaptığınızda dns doğrulaması yaparak işlemlerinize devam edebilirsiniz.
“URL ön eki” seçeneği ile https://siteadresi.com/ yazarak devam butonuna tıkladığınızda Google google123456789.html tarzında html dosyası sunar. Dosyayı indirerek web sitenizin yüklü olduğu ana dizin klasörüne atmanız yeterli olacaktır.
Dilerseniz “HTML Etiketi” kısmında verilen HTML kodunu web sitenizin Header kısmına ekleyerek te doğrulama işlemini tamamlayabilirsiniz.
Devamında doğrulama butonunu kullanarak doğrulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Doğrulama işlemi sonrası backlinklerinizi kontrol edebilmek adına Sol menü alt tarafında bulunan “Bağlantılar” kısmına giriş yapmalısınız.
Bağlantılar kısmı “Dış” ve “İç” bağlantılar olmak üzere 2 temel kategoriye ayrılır.
Dış Bağlantılar
Dış Bağlantılar kısmında aldığınız geri bağlantılar listelenecektir.
- En çok bağlantı verilen sayfalar: Bu kısımda başlıktan anlayacağınız üzere en çok backlink verilen sayfalarınız listelenir.
- En çok bağlantı veren siteler: Bu bölümde sitenize en çok backlink veren siteler listelenmektedir.
- En çok bağlantı veren metin: Sitenize en çok verilen bağlantı metinlerini listeler.
İç Bağlantılar
Site içerisinde yapılmış olan linklemeleri gösteren alandır. İç bağlantılar kısmında “En çok bağlantı veren sayfalar” kısmı üzerinden site içerisinde yapılmış linklemeleri görüntüleyebilirsiniz.

Geri bağlantıları dışarı aktarmak için sağ üst köşede bulunan “Dışa Aktar” Seçeneğini kullanarak tüm bağlantılarınızı dışarı aktarabilirsiniz.
Semrush ile Backlink Analizi
Semrush ücretli bir araçtır. Semrush aylık fiyatlandırmaları 119.95$ – 449.5$ arasında değişmektedir. Fakat bu gibi ücretleri ödemenize gerek yok. Aylık 50-60₺’ye R10 Webmaster platformundan veya bizden temin edebilirsiniz.
Semrush, web sitenizin tüm site içi ve site dışı durumlarını kontrol etmeye yarayan profesyonel bir webmaster SEO aracıdır.
Semrush üzerinden backlinklerinizi incelemek için yapmanız gereken adımlar;
- https://tr.semrush.com/ adresine giriş yaparak üyelik girişi yapın.
- Bağlantı oluşturma -> Backlink analizi kısmına giriş yapın ve site adresinizi yazın. Ulaşacağınız url: https://tr.semrush.com/analytics/backlinks/ olmalıdır.
Evet, şimdi Semrush üzerinden backlinklerimizi nasıl inceleyeceğimizi konuşalım.
Genel Bakış
Genel Bakış sekmesi, sitenizin almış olduğu backlinklerin genel istatistiklerini gösterir.
Örneğin; toplam backlink sayısı, genel olarak hangi tür sitelerden alınan linkler, backlinklerin nereden geldiği gibi bilgileri içerebilir. Ayrıca, genel bakış kısmındaki grafikler ve tablolar ile backlinklerin zaman içinde nasıl değiştiğini ve hangi sayfaların en çok backlink aldığını görüntüleyebilirsiniz.
Ağ Grafiği
Ağ Grafiği sekmesi, sahip olduğunuz geri bağlantıların Semrush AI’si ile oluşturulmuş bir yapay link inşasını ve kalitesini gösteren şablondur.
Backlink’ler
Backlink analizi sağlarken en önemli sekmelerimizden bir tanesi backlink analizidir.
Yukarıdaki görselde belirtilmiş rakamların fonksiyonlarını inceleyelim.
- 1. Backlink’ler: Toplam backlink sayınızı gösterir.
- 2. Yönlendiren Alan Adları: Toplam kaç farklı alan adından geri bağlantı aldığınızı gösterir.
- 3. Yönlendiren IP’ler: Yönlendiren adlarının kaç tanesinin benzersiz IP adresine sahip olduğunu gösterir.
Backlink Türleri
- 4. Metin: Aldığınız geri bağlantıların bir metin üzerinden (ör. makale, blog) geldiğini belirten ve rakamlarını aktaran bölümdür.
- 5. Resim: Geri bağlantıların resim üzerinden yönlendirilmesi halinde bu bölüme yansır.
- 6. Form: Sık kullanılmasa da form üzerinden gelen geri bağlantıları gösterir.
- 7. Frame: Videolar üzerinden gelen geri bağlantıları belirten bölümdür.
Link Öznitelikleri
- 8. Follow: Backlinklerin “Dofollow” takip edilen bağlantı etiketine sahip olduğunu gösteren bölümdür.
- 9. Nofollow: Backlinklerin “Nofollow” takip edilmeyen bağlantı etiketine sahip olduğunu gösteren bölümdür.
- 10. Sponsorlu: Backlinklerin “Sponsored” etiketi ile alınmış ücretli linkleri belirten bölümdür.
- 11. UGC: Backlinklerin kaç adetinin kullanıcı tarafından oluşturulduğunu, “UGC” etiketine sahip backlinki belirten bölümdür.
Filtreleme Seçenekleri

Görselde belirtilmiş olan kısımda filtreleme ayarları yaparak, aktif bağlantılarınızı, kayıp bağlantılarınızı görüntüleyebilirsiniz.
Link özniteliklerini filtreleyebilir ve sadece ilgili gelen geri bağlantıları inceleyebilirsiniz.
Ayrıca en son sahip olduğunuz veya ilk sahip olduğunuz bağlantıları da “İlk Görüntüleme”, “Son Görüntüleme” sekmeleri üzerinden inceleyebilirsiniz.
Gelişmiş filtrelemeler için de A’dan Z’ye Semrush Kullanımı hakkındaki içeriğimize göz atmanızı tavsiye ederiz.
Sağ kısımda bulunan “Dışa Aktar” butonu ile backlinkleri dışa aktarabilirsiniz.
Bağlantı Metinleri
Bağlantı metinleri kısmından aldığınız geri bağlantılarda kullanılan bağlantı metinlerini inceleyebilirsiniz.
Anti-seo amaçlı yapılmış saldırıları ve sizinle alakalı olmayan anahtar kelimeleri tespit etmede kolaylık sağlayan bu kısıma bol bol göz atılmalıdır.
Yönlendiren Alan Adı
Bu sekmemiz üzerinden sitenize geri bağlantı sağlayan tüm alan adlarını görüntüleyebilirsiniz.
Aktif / Kayıp geri bağlantıları filtreleyebilir, dofollow/nofollow şeklinde filtreleyerek inceleyebilirsiniz.
“AS” bölümüne tıklayarak derecelendirme geri bağlantı aldığınız alan adlarının Semrush yetkinlik skoruna göre listeleme yapabilirsiniz. Kaliteli ve kalitesiz nitelendirilen geri bağlantıların tespiti için oldukça faydalı bir bölümdür.
Ayrıca bir alan adı üzerinden kaç adet backlink aldığınızı kolaylıkla inceleyebilirsiniz.
Dışa Dönük Alan Adları
Web siteniz üzerinden geri bağlantı sağladığınız adresleri bu bölüm üzerinden inceleyebilirsiniz.
Dışa dönük alan adları bölümünde Haberiniz olmadan bir geri bağlantı fark edebilirsiniz. Böyle bir durumda sitenizin güvenliğini sağlayarak mutlaka kaynak kodlarınıza göz atın.
İndekslenmiş Sayfalar
Bu kısımda ise Google arama motoruna yansıyan(dizine eklenmiş) url’lerinizi görüntüleyebilir ve inceleyebilirsiniz.
Arama motoru yansıyan(dizine eklenmiş) url nedir?: Google üzerinde bir arama yaptığınızda karşınıza çıkan sonuçlara yansıyan url’lere dizine eklenmiş url denir.
Semrush backlink analizi konusunun sonuna geldik. Son olarak Backlink Audit kısmından da zararlı linkleri tespit edebilirsiniz.
Bu konu hakkında da, Semrush: Zararlı Backlink Tespiti Nasıl Yapılır? isimli makalemiz sizin için faydalı olabilir.
Ahrefs ile Backlink Analizi
Ahrefs, semrush ile hemen hemen çok yakın kendine göre daha iyi avantajları olan fakat pek ucuza temin edilmeyen bir webmaster aracıdır. Bu webmaster aracı ile ücretsiz kısıtlı bir sorgu yapmanız mümkündür.
- https://ahrefs.com/tr/backlink-checker adresine giriş yapın.
- Alan adınızı yazın ve “Backlinkleri kontrol et” butonuna tıklayın.
Evet, Ahrefs ücretsiz aracı Semrush kadar detaylı inceleme fırsatı sunmasa da burdan da backlinklerinizi sorgulayabilirsiniz.
Backlink Türleri
Backlinkler, birçok farklı türde olabilir. En yaygın olarak, dofollow ve nofollow backlinkler olarak ikiye ayrılır. Aynı zamanda pek önerilmeyen UGC ve Sponsored backlink çeşidi bulunmaktadır.
Bu etiketler rel=”dofollow”, rel=”nofollow”, rel=”ugc” ve rel=”sponsored” şeklinde kullanılmaktadır.
Backlink türlerini incelerken her alan adına (web siteye) benzeri çalışmalar uygulanmamalıdır. Şimdi backlink türlerini birlikte detaylı olarak inceleyelim.
En Temel 4 Backlink Türü
Dofollow, nofollow, sponsored ve ugc konularını ele alacağız. En temel 4 backlink türünü inceledikten sonra MEDIAFORDIGITAL ekibi diğer terimler hakkında da size rehberlik etmeye devam edecektir.
Dofollow Backlink
Dofollow backlink, bir web sayfasına başka bir web sayfasından güvenilir olarak etiketlenmiş takip edilen bir bağlantıdır. Arama motorlarına backlink verilen web sayfasının güvenilir olduğunu ve değerli içerik sunduğunu belirten etiket türüdür.
Dofollow backlink arama motorları tarafından daha değerli olarak kabul edilir ve web sayfasının arama sonuçlarında daha yüksek bir sıraya yerleşmesini sağlar.
Arama motorları, bir web sayfasına yapılan dofollow backlink sayısını ve kalitesini kullanarak web sayfasının arama sonuçlarında daha yüksek bir sıraya yerleşmesini sağlar.
Unutmayın ki; Google sıralama algoritması yeni gelen güncellemeler ile birlikte yapay oluşmuş backlinklerin önüne geçilmesi hedeflenmiştir.
İnorganik ve kopya içeriklerle sağlanan dofollow geri bağlantılar sitenize katkı sağlamak yerine zarar da verebilir. 2023 tarihinde yapılmış güncellemeler ile Google sıralamalarını kullanıcı deneyimini analiz ederek gerçekleştirmeye odaklanmıştır.
- <a href=”https://medyauzmani.com/seo/backlink-nedir” rel=”dofollow”>Backlink Nedir? </a>
- <a href=”https://medyauzmani.com/seo/backlink-nedir”>Backlink Nedir?</a>
HTML yapısında herhangi bir ek bulunmuyorsa bağlantı dofollow olarak nitelendirilir. İkinci madde buna örnektir.
Nofollow Backlink
Nofollow backlink, arama motorlarına backlink verilen web sayfasının güvenilir kaynak olmadığını ve takip edilmeyen backlink olduğunu belirten etiket türüdür. Aynı zamanda Google için değerli bir backlink türü olmadığı belirtilmektedir.
- <a href=”https://medyauzmani.com/seo/backlink-nedir” rel=”nofollow”>Backlink Nedir? </a>
Hangi durumlarda zararlı?
Nofollow linklerin değersiz olarak belirtilmesinin en büyük sebebi bilinçsiz ve yazılım aracılığıyla oluşturulan spam sayılacak nofollow ugc geri bağlantılardır.
Bilinçsiz şekilde oluşturulan nofollow backlinkler web sitenize ciddi zararlar verebilir. Aynı zamanda web sitenizi spama sokabilir. Anti-seo çalışmalarında da sıkça kullanıldığı görülmektedir.
Google 14 Aralık 2022 Spam Brain güncellemesinde spam bağlantılarla mücadele edeceğini ve doğal oluşan bağlantılara daha çok değer verdiğini açıkça belirtmiştir.
Faydalı şekilde de kullanabilirsiniz!
Nofollow backlink, değersiz backlink olarak belirtilse de durum her zaman aynı değildir. Güvenilir ve yüksek otoriteli alan adlarından aldığınız geri bağlantılar web siteniz için çok değerli olabilir.
Yüksek otoriteli bir web sitesinin içeriğinde web sitenize backlink sağlaması; bağlantı sağlanan kelime ile sizi “kefil olmasa dahi” kaynak göstermesidir.
Sponsored (Ücretli) Backlink
Sponsored backlink, bir web sayfasına ücretli olarak verilen bir bağlantıdır. Sponsored backlinkler, içeriğinizin, ürününüzün veya hizmetinizin tanıtılması amacıyla kullanılmaktadır.
Backlink için para ödemek, hediye vermek ve karşılıklı backlink sağlanması Google politikalarını ihlal etmektedir. Tespit edilmesi durumunda Google sıralamalarınız olumsuz etkilenebilir.
Bu nedenle, ücretli backlink almak yerine, doğal yollarla backlink kazanmak daha doğru bir seçenektir.
Örneğin; Tur programları satan bir işletmeniz var. Turunuzun reklamının sağlanması amacıyla tur rehberi blogu ile görüşme sağlayarak turlarınızı tanıtmak ve potansiyel müşterilerle buluşmak istediniz.
Örnekte verilen senaryoda, rel=”sponsored” etiketi kullanılmalıdır. Aynı zamanda doğrulanmamış olsa dahi rel=”nofollow sponsored” etiketinin kullanıldığı da görülmektedir.
- <a href=”https://medyauzmani.com/seo/backlink-nedir” rel=”sponsored”>Backlink Nedir? </a>
UGC Backlink
UGC Backlink, kullanıcı tarafından oluşturulan bir geri bağlantı etiketidir. UGC Backlink web site yöneticisi tarafından değil, kullanıcı tarafından oluşturulduğunu belirten etiket türüdür. “User Generated Content” başlığının kısaltmasıdır.
UGC backlinklerin çoğunluğu forum, blog vb. yorumları üzerinden alınmaktadır.
Bu backlink türü günümüzde ve daha çok Türkiye’de, yorum backlink olarak adlandırılır. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Aynı zamanda profil oluşturabileceğiniz web siteleri üzerinden ve benzeri çeşitli site yapılarından UGC geri bağlantılar almak mümkündür.
Bu tür backlinkler, bir web sayfasının arama sonuçlarında daha yüksek bir sıraya yerleşmesini sağlamak için kullanılır. UGC backlinkleri, arama motorları tarafından değerli olarak kabul edilir. Çünkü bu tür backlinkler genellikle doğal olarak oluşur. Web sayfasının içeriği ile ilgili bir konuda spam şekilde atılan yorumlar size web sitenize zarar verebilir.
- <a href=”https://medyauzmani.com/seo/backlink-nedir” rel=”ugc”>Backlink Nedir? </a>
- <a href=”https://medyauzmani.com/seo/backlink-nedir” rel=”nofollow ugc”>Backlink Nedir? </a>
2023 tarihinde UGC etiketini daha çok nofollow etiketiyle birlikte görüntülüyoruz. Anlamı ise; Kullanıcı tarafından oluşturulan ve takip edilmeyen geri bağlantıdır.
Bunlara Dikkat Etmelisin!
UGC Backlinker hakkında dikkat edilmesi gereken durumlarda vardır. Yorum backlink olarak nitelendirilmiş backlink türü daha çok yazılımlar üzerinden bilinçsiz ve spam olabilecek şekilde gerçekleştirilir.
Bu nedenle binlerce oluşturulan geri bağlantı zamanla kırık bağlantılara dönüşebilir. Aldığınız geri bağlantılar ile Google algoritmasında artı bir skor alsanız dahi, oluşan kırık bağlantılar ile önceki durumunuza istinaden çok daha kötü konuma gelebilirsiniz.
En çok kırık bağlantı oluşturan backlink türü olduğunu göz önünde bulundurun.
Yazılım kullanıcılarının en büyük hatası mükerrer şekilde oluşturulan yorum yazıları ve yabancı kaynağa atılan türkçe yorumlarıdır. Kesinlikle tavsiye etmiyoruz! İçerik hangi dildeyse içerik ile alakalı yorumların paylaşılması önemlidir.
Yorum sayfalarında yüzlerce kullanıcı tarafından oluşturulan binlerce backlinkin arasında ugc etiketi bulunan bir geri bağlantıya sahip olmak ve bunu bir yazılım aracılığıyla binlerce defa tekrarlamış olmak tavsiye edilmeyen ve zararlı backlink çalışmasıdır.
Faydalı da Kullanabilirsin!
UGC Backlinklerin faydalı kullanımı hakkında bir örnek üzerinden ilerleyeceğim. Bir Petshop işletmesi sahibisiniz. Canlılar Alemi Blogu’na göz atarken Sevimli kediler hakkında oluşturulan bir içerik ile karşılaştınız.
Evet, bu bir fırsat! Hemen görsellerde paylaşılan kedilerin hakkında ki yorumunuzu paylaşarak, beslenmeleri yardımcı olmak amacıyla indirimli ürünlerinize göz atılmasını öneren bir yorum paylaşabilirsiniz.
Bu zararlı olmayan ve doğal bir geri bağlantı oluşturduğunuz anlamına gelir.
Bu tarz yorumların bazı arkadaşlarımız açısından ahlaki değerlere uymadığı belirtilse de, amacımızın bir sıralama optimizasyonu olduğunu unutmayalım.
Diğer Backlink Türleri
Profil Backlink
Herhangi bir web sitesinin profil sayfası üzerinden oluşturulan geri bağlantılara verilen isimdir. Genellikle kullanıcının adına veya kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğe bağlantı sağlar.
Profil backlinkler, SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) için önemlidir çünkü arama motorları tarafından sitenizin güvenilirliği ve önemini belirler.
Hemen örneklendirelim. Pinterest bir sosyal fotoğraf ve video içerik paylaşma platformudur. Bu platformda ücretsiz olarak hemen bir kullanıcı bağlantısı oluşturabilirsiniz.
Profil oluşturulduktan hemen sonra profil sayfası üzerinde bulunan “Web Sitesi” kısmına alan adınızı yerleştirebilirsiniz. “Web Sitesi” alanına site adresiniz yerleştirildikten sonra html yapısı aşağıdaki gibidir.
<a href=”http://urbangarden.com.tr/kategori/led-bitki-yetistirme-lambalari” rel=”noopener noreferrer nofollow” target=”_blank”>urbangarden.com.tr/kategori/led-bitki-yetistirme-lambalari</a>
Oluşturulan bu geri bağlantı nofollow niteliğine sahip self bir backlinktir.
Profil geri bağlantıları oluşturulurken url yapılarına da ve biyografi veya içerik gerektiren yerlerin boş bırakılmamasına dikkat edilmelidir.
Örnekte vermiş olduğumuz profil sayfanızı düzenli içeriklerle zenginleştirebilir ve Pinterest üzerinden aldığınız geri bağlantının otoritesi arttırabilirsiniz.
Aynı zamanda birçok profil geri bağlantılar ve sosyal bağlantılar ile alan adınızın varlığını, dijital dünyadaki kapsamını daha fazla alan adı otoritesine sahip olabilirsiniz.
İlgili İçerik: Arama Motorunda İndexlenmeyen Backlinkler Hakkında İnceleme: Noindex Nedir?
Editorial (Tanıtım Yazısı) Backlink
Tanıtım Yazısı, bir web sayfasına, editöryal yazı üzerinden verilen geri bağlantıdır. Tanıtım yazılarında backlinkler genellikle yazarlar tarafından doğal yollarla eklenmektedir.
Editorial backlinklerin önemi, arama motorlarının editoryal içeriklerin gerçek ve doğal olduğuna inanmasına dayanmaktadır. Ücretli olarak satın alınan tanıtım yazıları tespiti halinde zararlı olabilir.
Bu nedenle tanıtım veya blog yazıları üzerinden doğal alınan geri bağlantılar arama motorları tarafından daha değerli olarak kabul edilmektedir. Arama sonuçlarında daha yüksek bir sıraya yerleşmek için harika bir fırsat!
Doğal yollarla oluşan geri bağlantılar genellikle nofollow etiketine sahip olmaktadır. Aynı zamanda dofollow etiketi ile de tanıtım yazıları üzerinden oluşan backlinkler görebilirsiniz. Site yöneticileri dofollow link çıkışlarından pek hoşlanmaz! 😊
Forum Backlink
Forum sitesinde oluşturulan konu veya konuya yapılan yorumlardan oluşturulan geri bağlantıları Forum Backlink olarak isimlendiriyoruz.
Forumlar, çeşitli konuların ve fikirlerin tartışıldığı, paylaşıldığı platformlardır. Kullanıcının konu oluşturması veya bir konu içerisindeki yorum alanına, yorumunun yanına kendi site adresinin bağlantısını vermesiyle oluşur.
Arama motorları tarafından sitenizin güvenilirliği arttırmak için forum backlink çalışmaları uzun süre ön planda kaldı. Ancak 2023 arifesinde yapılmış güncellemeler neticesinde değerini oldukça kaybetmiştir. Unutmayın ki; kaliteli ve doğru web sitelerinden alınan doğal backlinkler size her zaman fayda sağlar.
Forumlardan backlink oluşturması oldukça kolaydır. Herhangi bir forum sitesine kayıt olarak konu açabilir veya mevcut konulara yorum paylaşarak geri bağlantı oluşturabilirsiniz.
Yorum (Comment) Backlink
Yorum backlink, bir forum, blog, haber ve diğer tüm yapılara yorum paylaşılarak web site adresinin bağlantısının bırakılmasıyla oluşan geri bağlantılardır.
UGC Backlink konusunda bu konuya da değinmiştik. Kullanıcı tarafından oluşturulan doğal geri bağlantıları kapsar. Google derecelendirmesinde diğer backlink türleri ile kıyaslandığında en az değere sahip link türüdür.
Bu backlink türü yazılımlar aracılığıyla kesinlikle oluşturulmamalıdır. Emin olun arkadaşlar Google bunun farkında. Bu nedenden dolayı inorganik comment backlink hakkında dikkatli olmalısınız. SEO çalışmalarınıza ciddi hasar verebilirsiniz.
Blog Backlink
Blog siteleri üzerinden paylaşılan içerik üzerinden alınan geri bağlantılardır. Blog backlink, forum backlink ve tanıtım yazısı çalışmaları aslında aynı niteliğe sahiptir. Değişen isimlerin değişme sebebi; web sitesinin sahip olduğu yapıdır.
Backlink hakkında bilgi sahibi olmak isteyen okurlarımızın sıkılmaması adına diğer konuları biraz daha hızlı ele alalım.
Backlink Türleri: Özet
- Footer Backlink: Web sitesinin en altında olan ve tüm sayfalarda görüntülenen bölümden çıkılan backlink türüdür. İlgili sitenin tüm sayfalarından link almanızı sağlar.
- Sidebar Backlink: Site yöneticisi tarafından belirlenen genellikle sağ ve sol bölümlerindeki alandan alınan geri bağlantı türüdür.
- Edu/Gov Backlink: Bir eğitim kurumu tarafından verilen bir backlinktir.
- Konu Yazısı Backlink: Bir web sitesine yazı yazmak ve o yazıda sitenizin linkini vermek suretiyle alınan bir backlinktir.
- Sosyal Medya Backlink: Sosyal medya platformlarından alınan bir backlinktir.
- Resim (Image) Backlink: Resimler üzerinden oluşturulan backlinktir.
- Video Backlink: Videolar aracılığıyla alınan bir backlinktir.
- PDF Backlink: PDF dosyaları aracılığıyla alınan bir backlinktir.
- Infographic Backlink: Infographic aracılığıyla alınan bir backlinktir.
- Wiki Backlink: Wiki (bilgi) sitelerinden alınan bir backlinktir.
- Sosyal İmleme (Social Bookmark) Backlink: Sosyal işaretleyici sitelerinden alınan bir backlinktir.
- İlan (Classified) Backlink: İlan sitelerinden alınan bir backlinktir.
- Basın Bülteni Backlink: Basın bültenleri aracılığıyla alınan bir backlinktir.
- Dizin (Directory) Backlink: Bir dizin sitesinde yer alan bir backlink.
İlgili içerik: Web Tasarımında Ziyaretçiyi Etkileyen 5 Unsur
Kullanıcılarımız Backlink Nedir? konusu için bu aramaları da yaptı
- Backlink nedir ne işe yarar?
- Backlink işe yarar mı?
- Backlink SEO nasıl yapılır?
- Backlink zararlı mı?
- Backlink içeriği nedir?
- Kaliteli backlink nedir?
- Backlink SEO için neden önemlidir?
- Backlink nedir Ekşi?
- SEO hizmetleri nelerdir?
- SEO öğrenmek zor mu?
- SEO uzmanı ne kadar maaş alır?
- Kimler SEO uzmanı olabilir?
- SEO para kazandırır mı?
- SEO eğitimi ne kadar sürer?
- SEO için yazılım bilmek gerekir mi?
- SEO için kaç kelime?
- SEO için kaç kelime olmalı?
- SEO nasıl okunuyor?
- SEO kaç TL?
- SEO ücretli mi?
- En iyi SEO Teknikleri Nelerdir?
- SEO mu SEO mu?
- SEO zorluğu nedir?
- SEO kaça ayrılır?
- SEO nedir örnek?
- SEM nedir ne işe yarar?
- SEO uzmanı ne iş yapar?
- SEO yapan kişiye ne denir?
- SMO ne demek?
- SEO metin yazarlığı nedir?