Medya Uzmanı Haberin Sesi
  1. Medya Uzmanı
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. BioNTech Aşısında ‘Yan Etki’ Davası: İlk Kez Hakim Karşısına Çıkacaklar

BioNTech Aşısında ‘Yan Etki’ Davası: İlk Kez Hakim Karşısına Çıkacaklar

BioNTech, koronavirüs aşısıyla ilgili bir tazminat davasında ilk kez mahkeme karşısına çıkıyor. Davacı, aşının vücudunda yan etkilere yol açtığını iddia ederek tazminat talep ediyor. Bu dava, BioNTech'in geliştirdiği aşının etkinliği ve güvenilirliği hakkında büyük bir ilgi uyandırdı.

Deniz Nagehan S. Deniz Nagehan S. - - 3 dk okuma süresi
155 0
BioNTech Aşısında 'Yan Etki' Davası: İlk Kez Hakim Karşısına Çıkacaklar

BioNTech, Yan Etki İddialarıyla Karşı Karşıya

Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi BioNTech, koronavirüs aşısının yan etkileriyle ilgili bir tazminat davasıyla karşı karşıya. Davacı, aşının vücudunda meydana gelen yan etkiler nedeniyle en az 150 bin euro tazminat talep ediyor. Aşı sonrasında ağrı, şişlik, uyku bozukluğu ve yorgunluk gibi şikayetler yaşadığını iddia eden davacının kimliği gizli tutuluyor.

BioNTech Aşısının Yarar-Risk Profili İtiraz Ediliyor

Davacıyı temsil eden avukatlar, Avrupa Birliği düzenleyici kurumları ve Almanya’nın aşı değerlendirme kurumlarının BioNTech aşısının “pozitif yarar-risk profili” olduğunu iddia ediyor. Ancak mahkemede, davacının aşının yan etkileri konusunda itirazlarda bulunulacak. BioNTech aşısının yararlarının, olası risklerinden ve yan etkilerinden daha fazla olduğu değerlendirilmekte.

BioNTech ve Pfizer Aşısının Güvenliği Onaylandı

BioNTech aşısını ABD merkezli Pfizer şirketiyle birlikte üreten BioNTech, davanın dayanaktan yoksun olduğunu ve aşının pozitif yarar-risk profilinin hala devam ettiğini belirtti. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) da BioNTech aşısının güvenli olduğunu teyit etti ve aşıların küresel ölçekte milyonlarca insanın hayatını kurtardığını tahmin ettiklerini bildirdi.

Yan Etki İhtimali ve İlaç Üreticilerinin Sorumluluğu

EMA’nın verilerine göre, BioNTech aşısıyla ilgili yan etki şüpheleri kaydedildiği, ancak bu oranın çok düşük olduğu belirtildi. Uluslararası kuruluşların onayını alan ilaçlarda beklenmedik yan etki riskinin az olduğu bilinmektedir. Ancak hızlı bir şekilde üretilen Covid aşılarında, normal şartlardan daha kısa süren deneme süreci nedeniyle tüm yan etkilerin araştırılamamış olabileceği endişeleri bulunmaktadır.

Sonuç ve Hukuki Süreç

Dava sonucunda, davacının haklı bulunması halinde tazminatın kim tarafından ödeneceği netlik kazanmamıştır. BioNTech-Pfizer gibi aşı üreticileriyle yapılan toplu satın alma anlaşmalarının “mesuliyetten muafiyet” maddesi içerdiği ve AB ülkelerinin hükümetlerinin bu cezayı kısmen veya tamamen üstlenebileceği belirtilmektedir. Almanya ve diğer birçok ülkede aşıların neden olduğu kalıcı zararlar için mali destek programları mevcuttur, ancak bu durum tazminat talebinin önüne geçmez.

Bu dava, BioNTech aşısının yan etkileri ve ilaç üreticilerinin sorumluluğu konusunda önemli bir gelişmedir. Davanın sonucu, diğer benzer davalara da örnek teşkil edebilir ve aşıların güvenliği ve etkinliği hakkında daha fazla tartışma doğurabilir.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir