Medya Uzmanı Haberin Sesi
  1. Medya Uzmanı
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. ‘Liralaşma’ Stratejisi Yerini Dolarizasyona Bıraktı!

‘Liralaşma’ Stratejisi Yerini Dolarizasyona Bıraktı!

Deniz Nagehan S. Deniz Nagehan S. - - 3 dk okuma süresi
115 0
Liralasma Stratejisi Yerini Dolarizasyona Birakti

Yeni Ekonomi Yönetimiyle ‘Liralaşma’ Planı Sona Erdi

2022 yılında hayatımıza giren ‘liralaşma’ stratejisi, yeni ekonomi yönetimiyle birlikte hızla geride kaldı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) son toplantısında, ‘liralaşma’ kelimesine yer verilmemesi dikkat çekti. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yaptığı açıklamayla da ‘liralaşma’ stratejisinin başarısızlığı bir kez daha ortaya konuldu. Bu süreçte, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının da ters etki yaparak dolarizasyonu körüklediği görüldü.

Tablolar ‘Dolarizasyon Belasını’ Gözler Önüne Seriyor

16 Haziran itibarıyla KKM hesapları ile döviz hesaplarının toplam mevduata oranı %65.5’e ulaştı. Yurt içi yerleşiklerin tüm döviz ve dövize endeksli varlıklarını kapsayan gerçek tablo, ‘dolarizasyon belasını’ gözler önüne seriyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, KKM toplamı geçen hafta 52.3 milyar TL artarak 2.63 trilyon TL (111.8 milyar dolar) oldu. Bankalardaki döviz ve dövize endeksli varlıkların toplam büyüklüğü ise geçen hafta itibarıyla 316.1 milyar dolara ulaştı. Bu hesaplama, yastık altında tutulan döviz ve altını içermemektedir.

Bireyler Döviz Satarken Şirketler Döviz Alıyor

Merkez Bankası verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 16 Haziran itibarıyla 176.3 milyar dolara yükseldi. Gerçek kişilerin döviz mevduatı 461 milyon dolar azalırken, tüzel kişilerin döviz mevduatları 2.2 milyar dolarlık artış gösterdi.

Faiz Kararıyla Kredi Kartı Faizleri Artacak

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 8.5’ten yüzde 15’e yükseltti. Bu kararın ardından, 1 Ağustos itibarıyla kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami akdi faiz oranı da yükseldi. TL işlemleri için azami akdi faiz oranı yüzde 1.36’dan yüzde 1.91’e çıkarıldı. Aynı şekilde, gecikme faiz oranı da yüzde 1.66’dan yüzde 2.21’e yükseldi.

Bu gelişmelerle birlikte, ‘liralaşma’ stratejisi yerini dolarizasyona bırakırken, ekonomi yönetimi tarafından yeni adımların atılması bekleniyor.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir