WordPress altyapısı ile tasarlanmış siteler için kullanabileceğiniz SEO eklentileri mevcuttur. Bunlardan en sık kullanılanı da Rank Math SEO ’dur. Sizin için hazırladığımız içerikte yaygın bir kullanıma sahip olan Rank Math Seo eklentisinin kurulumunu ve kullanım ayarlarını anlatacağız.
Rank Math SEO; Yoast SEO ve All in SEO eklentilerine alternatif olarak kullanılmaktadır. Doğru SEO ayarlamalarıyla sitenizi ön plana çıkartacak bir eklenti olduğunu savunarak sizlerin de bu eklentiyi kullanmasını tavsiye ediyoruz.
Rank Math SEO Nedir?
Girişte bahsettiğimiz gibi WordPress’te kullanılan bir SEO eklentisidir. SEO uzmanları tarafından sıklıkla Yoast kullanılsa da aslında Rank Math’ın genel optimizasyon konusunda daha etkili olduğunun kanaatindeyiz. Yazımızdan sonra sizin de fikirleriniz değişecektir.
Google’in en önem verdiği şeylerden biri içeriğin nasıl yazıldığıdır. Bu noktada yazılan içerik kullanıcı dostu mu? Yeterli bilgi veriyor mu? Ticari mi? Yoksa bilgi mi? gibi detaylarla dizinde en üstte yer almanızı sağlayacak soruları soruyor. Hazırladığınız içerikle Rank Math ayarları ile siz de Google SERP sonuçlarında en üst sıralarında yer alabilirsiniz.
En iyi ücretsiz wordpress temaları hakkındaki içeriğimize göz atarak, web sitenizin performansını ve görünürlüğünü kolayca arttırabilirsiniz.
Rank Math SEO Özellikleri
Rank Math SEO sadece içerik olarak değil teknik olarak da güzel sonuçlar almanızı sağlayan harika bir eklentidir. Bir sitenin farklı SEO faaliyetleri vardır. Bu nedenle de tek bir kanaldan SEO ayarlarını kontrol edebilmek kullanıcı açısından zaman tasarrufu sağlayarak daha iyi sonuçlar elde etmesini mümkün kılacaktır.
Rank Math SEO’nun özellikleri;
- Sitenin genel hızını arttırmaya yönelik optimize etme
- Sade, basit bir arayüzü tasarımı
- Kullanıcı dostu, kolay bir arayüz
- İçerikler için SEO analizi
- Gelişmiş SEO ayarları
- Kolay zengin snippet oluşturma imkanı
Rank Math SEO eklentisi modülleri;
- 404 Monitör
- ACF
- AMP
- Bağlantı Sayacı
- Yönlendirmeler
- Zengin Snippet’ler
- Role Manager
- SEO Analizi
- Site Haritası
- WooCommerce
- Google Web Stories
- Content AI
- İçeri/Dışarı Aktarma
Rank Math SEO Pro sürümünün ek olarak modülleri ise;
- İstatistikler
- bbPress
- Resim SEO
- Yerel SEO ve Google Bilgi Grafiği
- News Sitemap
- Video Sitemap
- Schema
Rank Math SEO Eklentisi Nasıl Yüklenir?
Rank Math SEO kullanmak sterseniz iki farklı yöntem ile yükleyebilirsiniz.
1.Yöntem; WordPress’in Rank Math eklenti sayfasına girip indirmeniz mümkündür. Daha sonra indirilen dosyayı FTP ile ana dizin->wp-content>plugins kısmına yükleyebilirsiniz. Ardından WordPress’in eklentiler bölümünden etkinleştirmeniz yeterlidir.
2.Yöntem; WordPress’in panelinden direk olarak eklentilere girip, yeni eklenti adımlarını ilerleyerek yükleyebilirsiniz. Arama yerine sadece Rank Math yazıp yüklemeniz yeterlidir. Yükledikten sonra eklentiyi etkinleştirip kullanabilirsiniz.
Rank Math Kurulumu Nasıl Yapılır?
Rank Math SEO eklentisini iki yöntemden biri ile kurup etkinleştirdikten sonra MyThemeShp’un resmi sitesinden onay vermeniz gerekir. Bunu yapmak ise oldukça kolaydır.
Sol taraftaki sütun üzerinde yer alan Rank Math’a tıklayarak hesap girişe yönlenin. Hesap girişine girdikten sonra eklentiyi de resmi olarak etkinleştirmemiz gerekiyor.
Eğer Rank Math resmi sitesinde herhangi bir hesap üyeliğiniz yoksa hemen ücretsiz hesap oluşturabilirsiniz. Kısa bir süre içinde kimliğiniz doğrulanacaktır ve eklenti için bir uyumluluk kontrolü gerçekleştirilecektir. Bunlar olduktan sonra Kurulum Sihirbazı düğmesi karşınıza geldiğinde basarak 6 adımda Rank Math kurmuş olacaksınız.
1. Önceki Ayarları İçe Aktarma
Rank Math SEO eklentisini kurmadan önceki yapmış olduğunuz SEO ayarlarınız tarayarak içe aktarılmasını sağlayacaktır.
Eğer bundan sonra Yoast SEO kullanıyorsanız “SEO İçe Aktarmayı Başlat” seçeneğine tıklayın. Yapmış olduğunuz tüm Yoast ayarlarınız çok kısa bir sürede Rank Math’a aktarılacaktır.
İşlem tamamlandıktan sonra “Devam” butonuna tıklayınız.
2. Site Bilgilerini Girin
Sitenizin ne amaçla var olduğunu (blog, ticari….vs.), siteye ait logoyu, mevcutta bulunan sosyal paylaşım resimlerini doldurduktan sonra “Kaydet” ve “Devam” tıklayın.
3. Search Console Bağlanma
Search Console hesabınızı “Yetkilendirme kodunu al” bağlantısına tıklayarak buraya bağlamış olursunuz.
Daha sonra Search Console giriş bilgilerinizi girin ve “İzin ver” diyerek hesap erişiminin önündeki engeli kaldırın.
Bu işlemleri gerçekleştirdiğinizde Google tarafında size bir doğrulama kodu gelecektir. Bu kodu kopyalayıp Search Console ayarlarına yapıştırarak “İzin ver” düğmesine tıklayın.
Hesaptan size ait bloğunuzu seçerek “Kaydet” ve “Devam et” butonlarına tıklayın.
4. Site Haritaları
Arama motorunun indeksleme dosyaları site haritaları olmaktadır. Sitenizin içinde sayfa, içerik, görsel olarak (resim ve ya video, ses) kapsayan dosyaya bunlardan hangisini eklerseniz ideal bir seçim olacaktır.
Site haritasında sadece web sitenize ait olacak şeyleri ekleyin. Ekledikten sonra “Kaydet” deyip, “Devam et” butonuna tıklayın.
5. Optimizasyon
Optimizasyon sürecinde ise tamamen SEO kurallarına göre siteyi optimize etmektir.
Burada no-follow resim bağlantılarını ve harici bağlantıları ve arama motoru doğrulama bölümleri karşınıza çıkacaktır. İçerisinden SEO için uygun olduğunu düşündüklerinizi seçin.
6. Kurulumu Sonlandırma
Son aşamada artık her şeyi adım adım yaptık ve burada ise “İzin ver” butonuna tıklıyoruz. Siteniz bittiğinde aşağı doğru inerek “Gösterge tablosuna geri dön” tıklayın.
Sitenize Rank Math SEO eklentinizi kurduk.
Rank Math SEO Ayarları Nasıl Yapılır?
Rank Math SEO eklentisinn ayarları nasıl yapılır sorusu çok sıklıkla araştırılmaktadır İki şekilde de yapılır. İlk defa bir yükleme söz konusu ise en kolay şekli kurulum sihirbazı olmaktadır. Buradan size uygun olan en iyi ayar önerilecektir. Kurulum sihirbazının başlaması için eklentinin arayüzünden “Setup Wizard” tıklayın.
İçeriğin bu noktasından itibaren Rank Math modüllerini tek tek inceleyerek sizlere kapsamlı bir Rank Math SEO rehberi oluşturacağız.
1. İstatistikler
Bu bölüm Rank Math SEO’nun yönetim kısmındaki ilk modüldür. Burada web sitenizin genel SEO’suna bakabilir, sitenizin anahtar kelime sıralamasını takip edebilirsiniz.
İstatistiklerden tam olarak verim almak istiyorsanız Rank Math PRO eklentisini almanız gerekmektedir. Çünkü ücretsiz kısmında genel bir bakış söz konusuyken, PRO sürümünde detaylı bir şekilde anahtar kelimelerinizin sıralamalarına kadar takip edebilirsiniz.
2. Genel Ayarlar
Bu bölümde bulunan alt sekmeleri sizinle tek tek paylaşacağım. Öncelik bu bölüme WordPress’in panelinden sol tarafta yer alan Rank Math başlığının altındaki “Genel Ayarlar” sekmesine tıklayın. Bu sekmede bulunan kısımlar ise sırasıyla;
a) Links/Bağlantılar
- Strip Category Base (Kategori Yolu): Web sitenizde girdiğiniz içeriklerin yapılarını ayarlayan bir seçenektir. Uzun url yapıları hoş karşılanmaz bu yüzden burada seçeneği (Açık) olarak ayarlanmasını önermekteyiz.
- Redirect Attachments (Ekleri Yeniden Yönlendirme): Bu bölümde sitenize eklediğiniz içeriklerinize veya sayfalarınıza eklemiş olduğunuz görsellere bağlantı vererek siteye yönlendirme sağlamış olacaksınız. Bu da siteniz için SEO açısından avantajlı olmasını sağlayacağı için ayarı açık olarak seçmelisiniz.
- Nofollow External Links (Nofollow Dış Bağlantılar): Sitenize eklemiş olduğunuz tüm dış linkleri Nofollow yapar. Bu ayarı açmanız sitenizin SEO ayarını olumsuz etkileyebilir. Bağlantıyı nofollow şeklinde kullanmak istiyorsanız içeriğiniz girdiğiniz an editör paneli üzerinden istediğiniz link için seçebilirsiniz. Bu yüzden bu ayarı kapayınız.
- Nofollow Ifage File Links (Nofollow Görüntü Dosyası Bağlantıları): Sitenize eklediğiniz görseller üzerinden link çıkışı yaptığınız zaman bunu otomatik olarak nofollow yapacaktır. Eğer bu bağlantı yöntemini kullanmıyorsanız kapalı olarak kalmasını tavsiye etmekteyiz
- Open Extarnel in New Tab/Window (Dış Bağlantıları Yeni Sekmede/Pencerede Aç): Sitenize eklediğiniz harici bağlantılara ziyaretçi tarafından tıklanıldığında o bağlantıyı yeni bir sayfayla açacaktır. Bu seçenek ise dış linklerinize target:”_blank” etiketi ekler bu yüzden kesinlikle açık olarak ayarlanmalıdır.
b) Images/Görüntüler
- Add Missing ALT attributes (Eksik ALT Nitelik Ekle): Sitenizde içeriklerinize ait görsellerin alt etikletleri yoksa otomatik olarak eklemektedir ancak birden fazla görsel yayınlanması durumunda kapalı olarak seçilmesi daha mantıklıdır.
- Add Missing TITLE Attributes: Yukarıda bahsettiğimiz gibi sitenizde görsellerinizin alt title etiketi olmadığında otomatik olarak ekleyecektir.
RankMath Görüntüler alanı için önerilen en uygun yapılandırma görseldeki şekildedir.
c) Breadcrumbs/Sayfa Yolları
Sitenizde bulunan içerikler alt aşamalı olarak girildiğinde en üstte size hangi kategoriden geldiğinizi gösteren bir sayfa yol haritasıdır. Sitenizin temasına göre açık veya kapalı kalabilir.
<?php if (function_exists('rank_math_the_breadcrumbs')) rank_math_the_breadcrumbs(); ?>
veya
[rank_math_breadcrumb]
Kısakod ile bu breadcrumb örneği;
Php ve kısa kod kullanarak breadcrumbs yerleşimi yapmanız mümkündür. Önerilen en iyi breadcrumbs ayarları görseldeki şekildedir.
d) Webmaster Tools
Panelin bu kısmında Google, Yandex gibi arama motoru tools araçlarından alınan kodları ekleyebilirsiniz. Alından doğrulama kodlarını content kısmına eklemelisiniz.
e) Robots.txt Dosyasını Düzenleme
Eğer SEO konusunda yeteri kadar deneyimli değilseniz bu alanı çok kurcalamamalısınız çünkü uzmanlık gerektirmektedir. Bu düzenleme işlemi sitenizin arama motorları üzerinde indekslenme ve taranmasına yön veren bir düzenleme dosyasıdır.
f) .htaccess Dosyasını Düzenleme
Bu bölümde, SSL yönlendirmeleri, www yönlendirmesi, yönlendirme, izin, tarayıcının önbellek ayarları ve benzeri ayarlar yapılmaktadır. Bu konuda deneyimli bir bilgiye sahip değilseniz herhangi bir değişiklik yapmamanızı öneririz. Çünkü yaptığınız herhangi bir değişiklik sonucunda web sitenize erişim engeli sağlamanız mümkün olabilir. Bu konuda bizlerden veya deneyimli uzmanlardan yardım alabilirsiniz.
g) Others/Diğer Ayarlar
- Show SEO Score: İçeriklerin içinde SEO skorunu belirten bir rozettir. Tamamen sizin tercihinize bağlı olarak açık veya kapalı kalabilir.
- RSS Before/After Content: İçerik eklemeden önce RSS eklenmesi anlamına gelir. İçerik sonrası RSS eklenmesidir.
- Remove Media Data From RSS feed: Medyaya ait dataları RSS feed dosyası tarafından halledilir. Bu butonu kapalı olarak seçebilirsiniz.
h) 404 Monitör
404 Monitör ile sitenizde bulunan kırık bağlantıları, eksik dosyaların yollarını takip etmeniz mümkündür. Bu modüle tıklayarak 404 veren sayfalarınızı optimize edebilirsiniz.
i) Redirections/Yönlendirmeler
- Debug Redirections (Hata Ayıklama Yöntemleri): Bu modülden sadece yöneticiler işlem yapabilir. Buradan hata ayıklamak mümkündür.
- Fallback Behavior (Geri Dönüş Davranışı): Web sitenizde özel olarak 404 sayfasına sahipseniz Default 404 seçeneğini seçin. Yoksa sitenizde bulunan kırık bağlantıları anasayfa yönlendirin. Bunu için “Redirect to Homepage” sekmesini seçin. Farklı bir sayfa için olmasını istiyorsanız da Özel Yönlendirme olarak “Custom Rediction” seçiniz.
- Redirect Type (Yönlendirme Türü): Hangi yönlendirme türünü istiyorsanız bu sekmeden seçim yapabilirsiniz. (301, 302)
- Auto Post Redirect (Otomatik Gönderi Yönlendirme): Bu sekme kalıcı bağlantı, kategorisel olarak değişim gibi farklılıklar yapıldığında daha işlevsel WordPress’in daha gelişmiş olarak kullanılması için kullanılır.
j) Content AI (içerik Önerileri)
Sitenizde bulunan içeriklerin düzenlerken sağ panelde Rank Math panelinde bulabilirsiniz. Content AI, içerikleriniz için yapay zeka önerileri verir. Anahtar kelimeler, başlıklar ve bağlantı gibi eklemeler yapılabileceğini önerir. Ücretsiz sürümde anahtar kelime için 5 hak vermektedir.
Aktif hale getirip öneri almak için, sol paneldeki Rank Math> Genel Ayarlar bölümünden Content AI bölümünden tıklayabilirsiniz.
Default Country kısmından hedef kitlenin olduğu ülkeyi seçiniz. Ardından Select Post bölümünden yapay zekadan almak istediğiniz önerileri seçiniz.
3. Seo Başlıkları ve Meta Ayarları
Başlıklar ve Meta alanı üzerinden sitede bulunan tüm sayfaların, yazıların ve diğer yazı türlerinin sayfa başlığı ve açıklama kısmını bu alan üzerinden düzenleyebilirsiniz. RankMath SEO başlık ve meta ayarları ile dinamik bir yapı sağlayarak yeni açılan tüm sayfalarınızın başlık ve açıklama kısımlarını kolayca düzenleme imkanı sunar.
a) Global Meta
- Robots Meta: Bu kısım içeriklerinin arama botları tarafından taranıp taranmadığına bakar.
- Advanced Robots Meta: Gelişmiş ayarları buradan düzenleyebilirsiniz.
- Noindex Empyt Category and Tag Archives (Boş Kategori ve Etiket Arşivini İndexleme): Daha önceden oluşturduğunuz ancak içine yazı eklemediğiniz kategorilerin ve etiketlerin arama botları tarafından izlenmesini isteyip istemediğiniz ayarın yapılacağı alandır. “Açık” olarak seçip boş kategori ve etiketleri noindex şeklinde ayarlamalısınız.
- Separetor Character (Ayırıcı Karakter): Sayfanızın başlığından bulunan ayracı seçtiğiniz bölümdür.
- Capitalize Titles (Başlıkları Büyük Harfle Yaz): Otomatik olarak başlıkların büyük harfle yazılmasını sağlar. İster buradan isterseniz de editör kısmından ayarlayabilirsiniz.
- Twitter Card Type (Twitter Kart Türü): Twitter paylaşımlarındaki kart tipinin boyutunu buradan seçerek belirleyebilirsiniz.
- Custom Image Watermarks: Sadece Rank Math PRO sürümünde elde edeceğiniz bir özelliktir. Sosyal medyada paylaşılan görsellere otomatik filigran ekler.
- Default Thumbnail Watermark: Filigran seçilmediğinde uygulanmasını istediğinizi seçebilirsiniz.
b) Local SEO/ Yerel SEO
- Person or Company: Kişisel mi site mi yoksa Kurumsal ticari bir site mi olarak kullanacaksanız ona göre bir seçim yapmalısınız.
- Name: Varsa işletmeniz yoksa markanızın adını yazmalısınız.
- Logo: İşletmenize veya markanıza ait logoyu eklemelisiniz.
- URL: Web sitenizin kendi URL’sini eklemelisiniz.
- E-mail: E mailinizi eklemelisiniz.
- Use Multiple Locations: Konum olarak birden fazla yer kullanıyorsanız bunları siteye eklemelisiniz. Sadece Rank Math PRO sürümünde kullanabilen bir özelliktir.
- Adress Format: Adresinizi istenen formata göre eklemelisiniz.
- Business Type: Yapmış olduğunuz hizmetin alanını belirtebilirsiniz.
- Opening Hours/Format: Çalışma saatleriniz varsa bunları istenen formata göre eklemelisiniz.
- Phone Number: Telefon numaranızı eklerken amacını da belirtmelisiniz.
- Price Range: Vermiş olduğunuz hizmete ait fiyat aralığı belirtebilirsiniz.
- About/Contact Page: Hakkımızda ve iletişim sayfalarını seçiniz.
- Geo Coordinates: İşletmenin bulunduğu adresi fiziksel olarak harita konumunu ekleyiniz.
c) Sosyal Meta
İsminden anladığımız üzere burada web sitenize ait sosyal medya hesaplarını girerek bağlantılarını ekleyebilirsiniz. RankMath SEO Sosyal Meta ayarları kısmı üzerinden ekleyebileceğiniz sosyal medya hesapları aşağıdaki gibidir.
- FourSquare
- Youtube
- Tumblr vs.
d) Homepage/Anasayfa
Web sitenize ait anasayfa başlığın ve meta açıklamanın girildiği bölümdür. Ayrıca Facebook içinde bir anasayfa başlığı oluşturmak isterseniz buradan yapabilirsiniz.
Dinamik yapı amacıyla oluşturulan önerdiğimiz rankmath kısakodları aşağıdaki gibidir;
%sitename% %sep% %sitedesc%
e) Post Formats/Yazı Biçimleri
Arşivinizdeki sayfaların ayarlarının yapılmasını buradan mümkündür. Size vereceğimiz tavsiye ise burada bulunan “Biçim Archives Robots Meta” kısmını “Dizin Yok/No İndex” olarak ayarlamanızdır.
f) Authors/Yazarlar
Yazarlar bölümü Rank Math SEO için önemlidir. Buradan sitenizin tek mi yoksa çoklu yazarlı mı olacağını seçebilirsiniz. Tek yazarlı ise “Author Archives/Yazar Arşivleri” kısmını disabled/enabled şeklinde iki tercihi de yapabilirsiniz. Tek yazarlı sitelerde “Disabled” Çok yazarlı ise bu kısım “Enabled” olarak tercih edilmektedir.
Yazar sayfalarının dizine eklenmesini istiyorsanız “Dizin” seçeneğini işaretleyebilirsiniz.
g) Misc Pages/ Çeşitli Sayfalar
- Date Archives (Tarih Arşivleri): Tekrarlanmış içeriklerin oluşmaması için bu arşivi devre dışı seçmelisiniz.
- Search Results Title (Arama Sonucu Başlığı): Arama sonuçlarındaki başlığı biçimlendirmek buradan yapılmaktadır.
- 404 Title: 404 hatalı sayfanın başlığını biçimlendirmek isterseniz buradan yapmak mümkündür.
- Noindex Search Results (Arama Sonuçları İndekslememe): Arama motoru sayfalarına yansımasını istemiyorsanız noindex yapabilirsiniz.
- Noindex Paginated Pages (Sayfalandırılmış Sayfaları İndekslememe): Sadece numaralandırılan sayfaları noindex olarak ayarlamanızı bu bölümden yapabilirsiniz.
- Noindex Archive Subpages (Arşiv Alt Sayfaları İndekslememe): Kategorilerin altında bulunan salt kategorileri noidex yapmak için kullanabilirsiniz. Kapalı olarak kullanılması tavsiyemizdir.
- Noindex Passwords Protected Pages (Şifre ile Korunan Sayfaları İndekslememe): Sadece şifre kullanılarak girilen sayfaların Google üzerinde herhangi bir indeks almaması için kullanılan bölümdür. Açık olarak işaretleyiniz.
h) Yazılar
- Single Yazı Title (Tek Yazı Başlık): Yazmış olduğunuz yazının başlığının nasıl görülmesi gerektiğini buradan ayarlayabilirsiniz.
- Single Yazı Description (Tekli Yazı Açıklama): Her içeriğinizin kısa bir açıklaması olmalıdır. Buraya arama motoru üzerinde gözüken kısım için yazı hakkında özet bilgi içeren bir yazı yazılmalıdır.
- Shema Type (Şema türü): Ekstra olarak bir eklenti indirmenize gerek kalmadan listede bulunan 13 Google Snippet şemalarından birini seçebilirsiniz. Blog siteleri için önerilen şema türü: “Article/Makale”
- Headline (manşet): İçerikler için SEO başlığı manşet halinde kullanılabilir.
- Description: Her içerik için ayrı ayrı girilmesi gereken maksimum 160 karakterlik yazı bölümüdür.
- Article Tpye (Makale Türü): Burada yazmış olduğunuz makalenin türünü seçebilirsiniz. Konuyla ilgiliyse makale, zamana bağlı bir içerikse haber, blog paylaşımı ise blog gönderisi olarak seçebilirsiniz.
- Yazı Robots Meta: Bu bölümden nofollow ayarları yapılmaktadır. Default şekilde bırakınız.
- Autodetect Video: Rank Math SEO Pro özelliği olan bu bölümde yüklediğiniz videoya otomatik bir video şeması oluşturmaktadır. Açık olarak bırakabilirsiniz.
- Autogenerate Image: Video özelliğini aktif olarak kullanıyorsanız bu bölümde de algılanan videolar için görseller oluşturacaktır. Bu özelliği de açık olarak kullanabilirsiniz.
- Link Suggestion Titles (Link Öneri Başlıkları): Anahtar kelimelerinize veya başlıklarınıza uygun olarak bağlantı önerisi yapmaktadır.
- Primary Taxonomy: Girmiş olduğunuz içeriklerin kategori mi yoksa etiket olarak mı öne çıkmasını buradan ayarlıyorsunuz ancak tavsiyemiz kategori olarak seçmenizdir.
- Slack Enhanced Sharing: Bu bölümü aktif ettiyseniz içeriklerin üzerinde tahmini okuma süresi, yazar gibi detayların var olmasını sağlayacaksınız.
- Add SEO Meta Box: Her içerik için WordPress meta kutusu ekleyecektir. Yazılarınızda özel düzenleme yapmanızı sağlayacaktır. Bu yüzden açık olarak kullanmalısınız.
- Bulk Editing (toplu Düzenleme): İsminden de anlaşılacağı gibi toplu olarak düzenlemenizi sağlayacaktır.
Dinamik yapı için önerilen rankmath kısakodu aşağıdaki gibidir. Tek Yazı balığı kısmında bu kısakodu kullanmanızı tavsiye ederiz.
%title% %sep% %sitename%
i) Sayfalar
Yazılar kısmında yapılanlar bu bölümde de geçerli olmaktadır. Ekstra olarak yasal uyarıları veya veri gizliliği kısımları da noindex yapmanız mümkündür.
j) Attachments/Medya
Medya ayarlarınızı yukarıda ayarlamış olduğunuz bilgilere göre belirleyebilirsiniz.
k) Kategoriler
Kategori kısmındaki ayarlamaları olduğu gibi bırakabilir ya da indekslensin istemiyorsanız da robots meta kısmından noindex olarak seçebilirsiniz.
l) Etiketler
Etiket bölümü tamamen bir alışkanlık olarak kullanılmaktadır. Aslında yazılarınıza hiçbir faydası bulunmamakla birlikte kopya içerik gibi göstermektedir. Burayı noindex olarak değiştirmenizi tavsiye ederiz.
4. Sitemap Ayarları
SEO’nun en önenmli parçalarından biri olan site haritalarını Rank Math ayarlarına göre seçmeniz için size adım adım anlattık.
a) Genel Ayarlar
- Links Per Sitemap (Site Haritasını Başına Ekler): İsminden anlaşılacağı gibi satır başına eklenen linkleri ifade eder. Belirli bir limite ulaştığında farklı bir harita oluşturur.
- Images in Sitemap (Site Haritalarındaki Görüntüler): İçeriğinizde kullandığınız görselleri de site haritasına ekler. Açık olarak kullanın.
- Include Featured Images (Öne Çıkan Görüntüleri Dahil Et): İçerikte kullanılan öne çıkan görselleri de site haritalarına ekler. Burayı da açık olarak kullanabilirsiniz.
- Exclude Posts (Yazıları hariç tut): Bazı yazıları site haritalarına katmak istemeyebilirsiniz. İşte bunu bu sayfadan ayarlayabilirsiniz
- Exclude Terms (Şartları Hariç Tut): Bazı terimlerin site haritasına dahil olmasını istemiyorsnaız virgüller ile ayırarak kullanmayabilirsiniz.
- Ping Search Engines (Ping arama motorları): Site haritasının güncellenmesi halinde arama motorlarına otomatik haber verir. Bunu açık olarak seçiniz.
b) Yazılar ve Sayfalar
İkisi de aynı ayarlamalara sahip olduğu için aynı şeyleri buradan takip edebilirsiniz.
- Include in Sitemap (Site Haritasına Dahil Et): Site haritasına dahil etmek için yazıları ve sayfaları seçiniz. Burayı açık konuma getiriniz.
- Images Custom Fields (Görüntü Özel Alanları): Yazılarınızın içinde özel alanlar içeren görselleriniz mevcutsa buradan site haritasına ekleyebilirsiniz.
c) Ortam/Medya
Buradan ek site haritası oluşturulduğu kategoridir. Açık konuma getirebilirsiniz ancak kapalı tutmanızı tavsiye ediyoruz.
d) Kategoriler ve Etiketler
Bu kısmı daha önce bahsettiğimiz gibi SEO açısından sürekli tekrar oluşturduğu için bir faydası olmayacaktır. Bu yüzden kapalı tutmanızı öneriyoruz.
e) Video ve Local Sitemap
Rank Math SEO eklentisinin sadece Pro versiyonunda bu ayarlar bulunmaktadır. Pro versiyonuna sahipseniz adımlar;
- Hide Sitemap: Sitenize ait url’lerin ziyaretçiler tarafından görülmesini engeller. Bu özellik kapalı olarak kullanılabilir.
- Video Post Type: Videoların yer aldığı haritanın uygun yazılarda dahil olmasını sağlar. Bu özelliği sadece sayfalar ve yazılar için aktif ediniz.
- Custom Fields: Buradan videoları ekleyebileceğiniz listeyi kullanabilirsiniz. Her satıra bir adet gelecek şekilde bağlantı eklenmelidir.
- Include KML File in the Sitemap: Bu bölüm Yerel SEO çalışması etkinleştirilip coğrafi haritalar eklendiğinde otomatik olarak oluşur.
5. Role Manager
Web sitenizi sizden başkaları da kullanıyorsa onların neler yapabileceğini buradan kontrol edebilirsiniz. Yöneticinin genellikle tüm yetkilere sahip olduğu ancak abonelerin iste sınırlı yetkinlikleri olduğu bir modüldür.
6. 404 Monitör
Rank Math SEO eklentisi sayesinde 404 kaynağı bulunursa bu sayfayı direk bu modülün altında bulabilirsiniz. Bu sayfaları doğrudan silebilir ya da direk yönlendirebilirsiniz.
7. Redirections/Yönlendirmeler
Yönlendirmeler modülünün altında tüm bu işlemleri yapabilirsiniz. “From” bölümü yönlendirdiğiniz eski adresi, “to” bölümü ise yönlendirdiğiniz yeni adrestir. Bu kısımda yapmak istediğiniz size kalmıştır. İster yönlendirebilir, isterseniz pasif hale getirir ya da silersiniz.
8. SEO Analizi
SEO analizi kısmı isminden anlaşılacağı üzere sitenizin SEO puanını gösterir. Buradan sitenizdeki optimizasyon önerileri, başarılı çalışma veya başarısız testleri görebileceğiniz grafikler mevcuttur. SEO puanı olarak 100’e yakın bir değer mevcut değilse bir yerlerde hata yapılmış olması söz konusudur.
Bu konuda profesyonel bir destek almak isterseniz MEDIAFORDIGITAL olarak sizlere yardımcı olmak isteriz.
9. AMP Ayarları
Siteniz mobil görüntüsünü ayarlayabileceğiniz bir modüldür. Buradan sitenizin mobil üzerindeki hızını, görüntüsünü gibi ayarları yapabilmeniz mevcuttur. Eğer bu modülü kullanmıyorsanız WordPress AMP kurulumu yapabilirsiniz.
10. Kırık Bağlantı Bildirici
Sitenize bıraktığınız linklerin kırık bağlantıya dönüştüğü anda size bildirmesini sağlayan bir modüldür. Dashboard> Link Counter modülünü aktif ettiğinizde WordPress gösterge panelinin en altında Bağlantı bildiriciyi seçebilirsiniz.
İçerikler Rank Math SEO ile Nasıl Optimize Edilir?
Rank Math SEO kullanmak isteyenlere Yoast SEO’dan bir farkı olmadığını bildirmek isteriz. Rank Math SEO analizi 4 başlıktan oluşur.
1. Genel
Genel kısmında dört farklı ayar yapılmaktadır.
a) Odak Anahtar Kelime
- İçeriklerinizi yazmadan önce bir odak anahtar kelime belirlemelisiniz.
- 3’ten fazla olmaması şartıyla farklı odak anahtar kelime eklenebilir.
- Eğer fazla anahtar kelime eklenecekse bunlar yazı içerisinde mutlaka geçmeli.
- Arama motorunda yer alan snippet kısmı odak anahtar kelime içermeli.
- Seo Başlığı
- Dikkat çekici bir başlık seçmelisiniz.
- Başlık kısmı SERP’te gözükür.
- Kalıcı Bağlantı Ayarları
- Yazmış olduğunuz içeriğin URL’si kalıcı bağlantıdır.
- Odak anahtar kelime mutlaka URL’de yer almalıdır.
- URL mutlaka kısa olmalıdır bu SEO açısından oldukça önemlidir.
- Meta Açıklama
- Meta açıklama/description yaptığımız yer SERP sayfasında gözükür.
- Minumum 120 maksimum 160 karakter uzunluğunda olmalıdır.
- Odak anahtar kelime mutlaka burada yer almalıdır.
2. Gelişmiş SEO Ayarları
Gelişmiş SEO ayarlarını yapabildiğiniz bir modüldür. İndeksleme, indeksten kaldırma, sitemap ekleme gibi….
3. Zengin Snippetlar
Zengin snippetlar oluşturmak için Shema ve MicroData’dan faydalanabilirsiniz.
4. Sosyal
Eklediğiniz içerik için sosyal medya kullanabilrsiniz.
Rank Math SEO Artıları ve Eksileri
Rank Math SEO’nun kullanışına bağlı olarak bazı artı ve eksileri mevcuttur. Bunlar;
Rank Math SEO Artıları | Rank Math SEO Eksileri |
Aşırı olarak Premium SEO özelliği | İçerik SEO kısmı zayıf |
Hız optimizasyonu | Rank Maht’dan başka eklentiye geçmek zor |
Ücretsiz eklenti | |
Kolay kullanıcı arayüzü | |
Modüler tasarıma sahip olması | |
Önceki SEO ayarını içe aktarımı çok kolay |
Rank Math Eklentisi Hakkında Sık Sorulan Sorular
RankMath SEO eklentisi Wordpress’in en çok kullanılan ve en yaygın SEO eklentilerinden bir tanesidir. Oldukça yaygın kullanımı olması nedeniyle ziyaretçilerimizden RankMath SEO hakkında oldukça çok soru alıyoruz. Bu nedenle RankMath SEO hakkında en çok sorulan soru cevapları sizler için derledik.
Rank Math SEO Nedir?
Rank Math SEO içerikleri optimize eden WordPress tabanlı siteler için tasarlanan SEO eklentisidir. Web sitenizin tüm sayfa içi SEO’sunu buradan kontrol edebilirsiniz.
Rank Math SEO Ücretsiz Mi?
Rank Math SEO kullanımı tamamen ücretsiz olarak indirilmektedir. Ancak bazı noktalarda gelişmiş özelliklere sahip olunmak istenebilir. Böyle bir durumda Rank Math SEO Pro satın almanız gerekmektedir. Ortak lisans kullanımı ile 50-100₺ fiyat aralığında temin etmeniz mümkündür.
Yoast’tan Rank Math’e Geçiş Yapılır Mı?
Yoast SEO’dan Rank Math’a geçiş yapmak oldukça kolaydır. Bunun için İçeri Aktar seçeneğini kullanarak tüm Yoast SEO ayarlarınızı Rank Math SEO’ya aktarabilirsiniz.
WordPress İçin SEO Eklentisi Ne Demek?
WordPress tabanlı siteler için kullanılan eklentilerdir. Örnek verilirse en çok kullanılanları Rank Math SEO, Yoast SEO ve All in SEO’dur. Tüm bu eklentilerle web sitenizin SEO ayarlarını yapmanız mümkündür.
WordPress İçin En iyi Ücretsiz SEO Eklentisi Hangisi?
WordPress üzerinde kullanılabilecek 10’dan farklı SEO eklentisi mevcuttur. En popüler olanları ise Rank Math, Yoast ve All in SEO’dur. En iyisi oluşuna ise kullanıcıya göre değişmektedir.