Medya Uzmanı Haberin Sesi
  1. Medya Uzmanı
  2. »
  3. Konu Dışı
  4. »
  5. Bütün Google Algoritmaları – Kapsamlı Rehber 2023

Bütün Google Algoritmaları – Kapsamlı Rehber 2023

Ufuk ATAMAN Ufuk ATAMAN - - 20 dk okuma süresi
238 0
Bütün Google Algoritmaları

Google’ın algoritmaları, arama dizininden veri çekmek ve bir arama sorgusu için mümkün olan en iyi sonuçları anında sağlamak için kullanılan karmaşık bir sistemler grubudur. Google, web sitelerini arama motoru sonuç sayfalarındaki alaka düzeyine göre sıralamak için algoritmaların ve birden çok sıralama faktörünün bir kombinasyonunu kullanır.

Başlangıçta Google, algoritmalarında birkaç güncelleme yapacaktı. Bugün, Google her yıl binlerce değişiklik yapıyor. Bunun sonuçları elbette sıralamayı etkileyecek.

Google, Algoritmalarını yüzlerce defa değişiyor!
Google, Algoritmalarını her zaman farkında olmasak bile yüzlerce defa değişiyor!

Bu güncellemelerin çoğu, sıralamalar üzerinde o kadar küçük bir etkiye sahiptir ki, tam olarak fark edilemezler bile. Ancak zaman zaman SERP’i (arama motoru sonuçları) önemli ölçüde etkileyen büyük algoritmik güncellemelerle de karşılaşıyoruz.

Google algoritma güncellemeleri, Google nasıl çalışır?, Arama Motoru Algoritmaları,Google arama algoritması nasıl çalışır? ve benzeri tüm konuları ele alacağız.

Google Algoritması Tam Olarak Nedir?

Google’ın kendi ifadesiyle, algoritmalar “kullanıcılara tam olarak istediklerini vermek için ipuçları arayan bilgisayar programlarıdır”.

Algoritmalar Nasıl Çalışır?

“Pazarlama” terimi için bir Google araması yaparsanız, Google’ın algoritmaları her sayfayı “pazarlama” anahtar kelimesiyle ilgili içerik için tarar.

Bulunan içeriğin kalitesini değerlendirir. Bu içeriği sunan web sitelerinin kullanılabilirliğini inceler. Yine kendi deyimiyle, “zorlu testlerle aramayı sürekli olarak geliştirir.”

Google Algoritmayı Anlıyoruz

Pazarlama örneğimizde kelimenin aranma amacı tam olarak belirtilmemiş olması nedeniyle en üst kısımda kullanıcıların sık yaptığı aramaları öneriyor. Hemen devamında aranma amacının tespiti amacıyla görsellerinde ön plana çıktığını görebilirsiniz.

Burdaki temel prensip aranma amacının belirlenmesidir.

Bu kavram “Search Intent” olarak adlandırılır. “Pazarlama Nedir?” “Pazarlama Fiyatları” sorguları birbirinden tamamen farklıdır.

Aranma amacındaki kavramı SEO ile ilgilenen arkadaşlarımız detaylı olarak kavramalıdır.

Güncel Google Algoritmaları 2023

Hadi hep birlikte güncel algoritmalara göz atalım.

image 6
Güncel Google Algoritmaları

Bert

Çift Yönlü Kodlayıcı Gösterimleri kelimesinden türetilen BERT algoritması, öncelikle doğal dili veya insanların iletişim kurmak için kullandıkları dili daha iyi anlamak için geliştirilmiştir.

Google BERT

Google bu algoritma sayesinde bazı aramalar için yeni sonuçlar gösterebiliyor.  Tıpkı insanların bir konuşma sırasında bir ipucu bulması gibi, BERT algoritması da doğal dil işleme yeteneği sayesinde arama sorgularındaki kelimelerin nüanslarını ve bağlamını daha iyi anlar. 

Sonuç olarak Google, daha uzun ve daha spesifik kullanıcı aramaları için daha iyi sonuçlar verir.

Crisis Information Systems  – Kriz Bilgi Sistemleri

Crisis Information Systems  - Kriz Bilgi Sistemleri

Kişisel krizlerde birçok kişi Google’a yöneliyor.  Sonuç olarak Google, insanları acil bir durumda ihtiyaç duydukları bilgilere yönlendirmek için dilin karmaşıklığını daha iyi çözen yeni yapay zeka teknikleri kullanır.

İntihar, cinsel saldırı ve aile içi şiddet gibi konularda arama yapan kullanıcıların yanı sıra doğal afet sırasında zarar gören kullanıcılar için Google, güvenilir kuruluşların içeriklerini ve yardım hatlarını göstermek için farklı algoritmalar kullanır.

Daha fazla bilgi için https://crisisresponse.google bağlantısına bakın.

Deduplication Systems – Veri tekilleştirme sistemleri

Yıllar içinde Google, arama sonuçları sayfalarına “Öne Çıkan Parçacıklar, En Çok Okunan Haberler” gibi geleneksel organik listelemelerin ötesine geçen yeni bölümler ekledi. Arama sonuçlarının ilk sayfası görünür.

image 14
Deduplication Systems
image 15

Exact Match Domain System  – Exact Match Alan Adı Sistemi

Tam eşleşme alan adları, sitenizin arama motorlarında en iyi şekilde sıralamasını istediğiniz anahtar kelimeleri tam olarak içeren domain adlarıdır.  “beylikduzutesisatcı.com, arcelikservis.com, kirklarelikombiservis.com” tam eşlemeli alan adlarına örnektir.

 Alan Adı Sistemi
Kırklareli kombi servisi örneği

Görselde alan adı derecesi çok zayıf olmasına rağmen, alan derecesi ve yetkinliği çok daha yüksek armut.com adresinin yukarısında.

Bunun iki nedeni var;

  1. Alan adının birebir olarak direkt olarak eşleşme kurması
  2. Armut.com çoğul bir alana hizmet sağlarken, kirklarelikombiservis.com sadece belirli bir bölgeye hizmet sağlıyor.

Bu iki neden bir araya geldiğinde, yetkin bir alan adının basit bir sitenin gerisinde kaldığını görebilirsiniz.

Google sıralama sistemleri, domain içindeki yer alan anahtar kelimeyi, içerikle alakalı olup olmadığını belirleyen birçok faktörden biri olarak kabul eder. 

Tam alan adı eşleştirme sistemi, Google’ın bu alanlarda barındırılan içeriğe çok fazla değer vermemesini de sağlar.

Freshness Systems – Güncelleme Sistemleri

Google’ın Alaka/Yenilik Algoritması, sıralama algoritmasında, arama sonuçlarını daha kesin ve kullanıcının amacına duyarlı hale getirme eğilimini ateşleyen önemli bir değişikliktir.

Güncelleme Sistemleri
Freshness güncellemesi örneği

Bu algoritma, Google’ın trend olan, yinelenen (ör. yıllık bir etkinlik) veya sık sık güncellenen (ör. yeni ürün modelleri) içeriği görüntülemesine olanak sağladı.

Bu noktada şahsi yorumum olarak; Google, yeni haber sitelerine SERP üzerinde gerçek anlamda bir torpil sağladığını söyleyebilirim. Tabi ki bu torpil milyon hacimli kelimeler değil; oluşturduğunuz gündeme ait güncel haberleri sıralamalarda bol bol görmeniz mümkün.

İçeriğiniz üst sıralarda görüntülendikten sonra, zamanla daha güncel ve kaliteli olarak nitelendirilen içeriklerle yer değişimine uğrayacaktır. Bu nedenle, yeni haber siteleri, diğer sitelere göre biraz daha torpillidir. 🙂

Google bu güncellemesinde kendi ifadesiyle “sorgu yeniliği hak eder” olarak belirtmiştir.

Dolayısıyla bir kullanıcı, Google’ın en güncel algoritmaları hakkında bilgi ararken 2 yıl önceki bir makale yerine daha güncel bir makaleye gitmek istiyor “Freshness Systems” devreye giriyor.

Helpful Content System – Faydalı İçerik Sistemi

Google’ın Faydalı İçerik sistemi, kullanıcıların merak ettiği ve arama sorgularını karşılayan yararlı bilgiler sağlamak için tasarlanan bir arama motoru algoritmasıdır. Bu sistem yapay zeka tarafından üretilen içerikleri değil, insanlar tarafından insanlar için yazılan içerikleri kullanıcılara daha iyi göstermeyi amaçlar.

Hepful Content Güncellemesi ile ilgili Google ne dedi?

Kullanıcı odaklı içeriğe ağırlık verin.
Kullanıcı odaklı içeriğe ağırlık verin.
Arama motoru odaklı içerik oluşturmaktan kaçının!
Arama motoru odaklı içerik oluşturmaktan kaçının!

Bağlantı Analiz Sistemleri ve Pagerank

Arama motorunun temellerini atan ve arama motorunu bugünkü dev haline getiren ana algoritmanın Google PageRank olduğu söyleniyor. Google’da ararsanız, cevaplarla biraz kafanız karışabilir. 

Google, PageRank’in en başından beri oynadığı önemli rolü kabul etse de, sürekli olarak algoritmanın durumu hakkında çelişkili raporlar yayınlıyor. Zararlı bir alışkanlığı bırakamayan ve sorulduğunda hep çelişkili cevaplar veren insanlar gibi.

Aslında, Google PageRank, indekslenen web sayfalarının gelen bağlantı profillerine göre otoritesini ve önemini analiz etmek için tasarlanmış tescilli bir arama algoritmasıdır.

Her iki tarafa da sıfır ile on arasında sayısal bir puan hesaplar ve atar;  bu daha sonra Google Arama’da URL’nin göreli değeri olarak alınır.

Bir web sitesi bu ölçekte 0 ile 10 arasında ne kadar yüksek puan alırsa, SERP’lerde o kadar iyi sıralanır.  Yani bir web sayfası ne kadar kaliteli, özgün ve doğal linklere sahipse o sayfayı tanımlayan anahtar kelimelerde o kadar üst sıralarda yer alacaktır.

Konuyu daha derinlemesine araştırmak isterseniz Google PageRank patent sayfasında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Local News Systems  – Yerel Haber Sistemleri

Öne Çıkan Haberler ve Yerel Haberler özelliklerine güç veren algoritmadır.

Local News Systems  - Yerel Haber Sistemleri

Multitask Unified Model (MUM) – Birleşik Çoklu Görev Modeli

Bu yeni teknoloji, Google’ın karmaşık arama sorgularını yanıtlamasına yardımcı olur.

Google MUM, içeriğin insan gibi analiz edilmesine ve oluşturulmasına yardımcı olan sistem tarafından tasarlanmış bir teknolojidir.

Bu teknoloji, BERT algoritmasının gelişmiş bir biçimidir ve çok güçlüdür; Yazılara ek olarak, karışık arama sorularını yanıtlamak için görüntü, ses ve video dosyalarını da anlar.

Google Mum Algorithm

Örneğin zorlu bir doğa yürüyüşüne çıkacaksınız ve ayakkabılarınızın sizi yarı yolda bırakıp bırakmayacağını öğrenmek istiyorsunuz.

Ayakkabılarının fotoğrafını çekip Google’da aratıyor ve “bunları dağ yürüyüşü için kullanabilir miyim?” diye soruyoruz. Soru sorulduğunda, bu algoritma görüntüyü tanımlayacak ve sizi, kullanılan ayakkabının amaca uygun olup olmadığının anlaşılması için soruya bağlantı veren ve önerilen bir ayakkabı listesi içeren bir blog adresine yönlendirecektir.

Neural Matching – Sinirsel Eşleştirme

image 18

Neural Matching, daha çeşitli arama sonuçları oluşturmak için Google’ın son düzey yapay zeka teknolojisini kullanan bir algoritmadır. 

Bu AI teknolojisi, Google’ın konuşmayı çok daha iyi anlamasına ve analiz etmesine olanak tanır.

Google, bu gelişmiş yeni yapay zeka sistemine ek olarak, Gelişmiş Doküman Sorgu Etkileşimlerini kullanan Derin Alaka Derecelendirme sistemini de tanıttı.  Bu nedenle sinirsel eşleştirme, Google’ın belgeleri sıralamasına, en iyi arama sonuçlarını izlemesine ve spam gibi diğer alakasız sonuçlardan kaçınmasına olanak tanıyan belge alaka düzeyini kullanır.

Original Content Systems  – Orijinal içerik sistemleri

Orijinal içerik sistemleri Google’ın içeriğin doğru şekilde görüntülenmesinin sağlamasına yardımcı olur. Bu algoritma, bir sayfa birden fazla konumda olduğunda Google’ın hangisinin ana/orijinal sayfa olduğunu daha iyi anlamasına yardımcı olur.

Removal-Based Demotion Systems  – Mesafeye Dayalı İndirgeme Sistemleri

Google politikaları, uygun görmediği içerikleri kaldırma izni verir. Ayrıca bu sistem bir web sitesi çok sayıda istek aldığında cezalandıran bir algoritmadır.

Dolayısıyla talepler telif hakkı kapsamında olmasa bile kişilerin haklarının ihlal edildiği durumlarda da değerlendirilecektir.

Page Experience System – Sayfa Deneyimi Sistemi

Sayfa Deneyimi, kullanıcıların bir web sayfasıyla hem mobil hem de masaüstü cihazlarda tam bilgi değerinin ötesinde nasıl etkileşim kurduğunu ölçen bir dizi sinyaldir.

image 22

Sayfa deneyimi algoritması ise çeşitli kriterleri değerlendirir;

Örneğin, sayfaların ne kadar hızlı yüklendiği, mobil uyumlu olduğu, sayfalarda geçiş reklamlarının olup olmadığı ve sayfaların kullanımının güvenli olup olmadığı.

Google, bir süredir web sitelerini daha iyi sıralamak için tıklama oranı (TO), kalış süresi ve hemen çıkma oranı gibi çeşitli arama motoru sıralama sinyallerini kullanıyor.

Site ziyaretçileri sitenize geldiğinde ve site deneyimlerinden memnun kalmadıklarında hemen geri döneceklerdir ve Google bunu sitenizin çevrimiçi kullanıcılara herhangi bir değer sağlamadığının ve üst sıralarda yer almasını zorlaştırdığının bir göstergesi olarak alabilir.

Bahsettiğim bu olayın detayları “Pogo-Sticking” olarak adlandırılmaktadır.  

Passage Ranking System – Pasaj Sıralama Sistemi

Google snippet algoritması, AI’nın bir web sayfasındaki bilgilerin içeriğini daha iyi anlamasına yardımcı olur ve arama yapanlara sorguyla ilgili doğru bilgiler sağlar.  Bir pasaj, edebi bir eserden veya herhangi bir metinden alınan veya yüksek sesle okunan bir parçayı ifade eder.

Bu algoritma, Google’ın sayfanın genel alaka düzeyine ek olarak alıntıların alaka düzeyini anlamasına da yardımcı olur.

Product Reviews System – Ürün İncelemeleri Güncellemesi

Bu algoritmanın temel amacı, çevrimiçi ürün incelemelerinin içeriğini, en iyi ve en faydalı incelemelerin arama sonuçlarında görünecek şekilde işlemesidir.

Ürün derecelendirme sistemi, kullanıcıların ayrıntılı araştırmaları paylaşan ürün incelemelerini görmelerini sağlamayı amaçlar.

RankBrain

RankBrain

RankBrain, Google’ın arama sonuçlarını sıralamak için kullandığı bir yapay zeka algoritmasıdır.  Google’ın arama sorgularını anlamasına ve onları işlemesine yardımcı olur. RankBrain’in iki ana amacı vardır:

  1. Arama sorgularını (anahtar kelimeleri) anlayın.
  2. İnsanların sonuçlara göre kullanıcı memnuniyetini ölçer

 2015’ten tarihinden bu yana RankBrain, tıpkı insan gibi gerçekte ne demek istediğinizi anlamaya çalışıyor. 

Reliable Information Systems – Güvenilir Bilgi Sistemleri

Google’daki birçok algoritma, mümkün olan en doğru bilgileri görüntülemek için aynı anda çalışır.

Site Diversity System – Site Çeşitliliği Sistemi

Tıpkı veri tekilleştirme sistemlerinde olduğu gibi, Google da bu algoritma sayesinde belirli bir arama sorgusu için aynı alan adına ait en fazla iki sonuç göstermeyi amaçlar.

Alt dallar da ana alanın bir parçası olarak sayılır.

Diğer bir deyişle, bir web sitesi hem ana alan adı hem de alt alan adı ile listeleniyorsa, ikili listelenmiş sayılır. Bu nedenle, hiçbir site en iyi sonuçlara hakim olamaz. 

Spam Detection Systems – Spam Tespit Sistemleri

Google, arama sonuçlarında spam’i engellemek için SpamBrain dahil çeşitli algoritmalar kullanır.  Tüm bu algoritmalar, spam ve düşük kaliteli web sitelerini yüksek doğrulukla belirlemek için tasarlanmıştır.

Algoritmalar zamanla “öğrenir” ve gelişir.  Bir web sitesinin spam olduğunu tespit ederse, o web sitesi cezalandırılır.

Eski Google Algoritmaları 2022

Aşağıdaki sistemler, artık Google tarafından kullanılmayan veya başka sistemlere gömülü olan algoritmalardır:

Hummingbird Sistemi

Hummingbird, Google tarafından kullanılan büyük bir arama algoritmasıydı.

İlk olarak Ağustos 2013’te Kafein algoritmasının yerini alması için tanıtıldı ve o sırada Google aramalarının yaklaşık %90’ını etkiledi.

Mobile-Friendly Ranking System – Mobil Dostu Sıralama Sistemi

21 Nisan 2015’te Google, mobil uyumlu sıralama algoritmasını başlattı. Gri alan içermeyen bu algoritma, web sitelerini doğrudan “mobil uyumlu” veya “mobil uyumlu olmayan” olarak sınıflandırır.

Bu sadece bir algoritma güncellemesi değildi, kültürel bir değişimdi. Sistem, mobilde daha iyi işlenen içeriği tercih etti ve ödüllendirdi. Gelecekte, bu algoritma sayfa deneyimi sistemine dahil edildi.

 Page Speed  – Sayfa Hızı Sistemi

Google Pagespeed, 2010’dan beri bir Google sıralama faktörü olmuştur. Nisan 2010’da yapılan bir duyuru, Google’ın arama algoritmasının arama sonuçlarını sıralarken hızı dikkate almaya başladığını doğruladı.

image 21

Temmuz 2018’de Google, sayfa hızını mobil arama sonuçları için bir sıralama faktörü haline getirdi.  Bu arada hızın hiçbir zaman sayfa alaka düzeyi kadar önemli olmadığını da belirtelim.

Google ayrıca alaka düzeyinin bir numaralı sıralama faktörü olduğunu defalarca belirtmiştir. Ancak sonrasında sayfa hızı, sayfa deneyimi sisteminin bir parçası haline geldi.

Panda Sistemi

Google Panda Algoritması, Google’ın kara çizgi SEO taktiklerini ve web spam’ını ortadan kaldırma çabasının bir parçası olarak ilk olarak Şubat 2011’de kullanıma sunuldu. Daha sonra güncellendi ve 2015 yılında temel sıralama sistemlerinin bir parçası oldu.

image 19

Penguen Sistemi

2012 yılında duyurulan sistem, kalitesiz geri bağlantılara sahip web sitelerini tespit etti ve cezalandırdı. 2016 yılında temel sıralama sistemlerinin bir parçası oldu.

image 20

Güvenli Siteler Sistemi

2014 yılında tanıtılan bu algoritma, HTTPS uzantılı sayfaların sıralama sistemlerinde daha iyi performans göstereceği anlamına geliyordu.

Gelecekte, bu algoritma site deneyimi sisteminin bir parçası olacaktır.

Kaynakça: Developer.google.com/search/docs/appearance/ranking-systems-guide

MEDIAFORDIGITAL olarak kurulduğumuz günden bu yana birçok müşterimizi yüzlerce hatta binlerce kelime ile görünür kıldık. Sitelerine aldıkları hedeflenen trafiği on kat artırdık.

Arama motoru optimizasyonu hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi için bizimle hemen iletişime geçin.

İlgili İçerik: Backlink Nedir? 2023’ün En İyi Backlink Rehberi

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir